Na iDNES.cz proběhne 7. prosince už 22. ročník charitativní aukce kultovního kalendáře Pirelli. Vzdává hold ženě-múze, oslavuje krásu nesenou ženskou kreativitou, vášní, talentem a sebevědomím

11:42

Ve středu 7. prosince 2022 od 9 hodin se pod záštitou Nadace AGROFERT na portálu iDNES.cz uskuteční tradiční, už dvaadvacátá charitativní aukce prestižního kalendáře Pirelli, tentokrát s podtitulem „Milostné dopisy múze“. Jedná se o 49. edici tohoto sběratelsky cenného kalendáře, který se tiskne vždy v omezeném množství a není určen k prodeji. Italská firma Pirelli jeden výtisk každoročně věnuje do veřejné internetové aukce i v České republice, a to exkluzivně právě zpravodajskému portálu iDNES.cz. Autorkou snímků ve vydání pro rok 2023 je fotografka Emma Summertonová - v pořadí pátá žena, která kalendáři Pirelli vtiskla svůj rukopis. Před objektiv pozvala modelky, jejichž život a aktivity přesahují pózování před fotoaparátem a chození po přehlídkovém molu, jako například Emily Ratajkowski, Lauren Wasserovou, Caru Delevingne či Sashu Pivovarovou.

Prostředky získané v aukci budou i letos tradičně věnovány na pomoc při léčbě pacientů Masarykova onkologického ústavu v Brně. Konkrétně budou využity k nákupu antidekubitních matrací, které zásadně pomáhají předcházet vzniku proleženin u pacientů se ztrátou hybnosti nebo citlivosti.

Kalendář Pirelli na rok 2023 na 26 stranách nabídne 26 velkých fotografií čtrnácti modelek v působivé stylizaci. Do fotografií modelky vtahuje podle reality, svých rolí se jako múzy chápou s ohledem na to, čemu se kromě modelingu věnují ve skutečnosti:

· Lauren Wasserová zosobňuje Sportovkyni - před modelingem se naplno věnovala basketbalu a běhu. Musela zápasit s vážnou nemocí, syndromem toxického šoku, který ji nakonec připravil o obě nohy od kolenou dolů. Nenechala se zlomit, ani depresemi, ani posttraumatickou poruchou.

· Guinevere van Seenusová vystupuje jako Fotografka - v modelingu našla cestu i na opačnou stranu a její snímky otiskují světové magazíny.

· Sasha Pivovarová se stala Malířkou - tvoří expresionistické obrazy, vystavuje a dočkává se uznalých recenzí.

· Karlie Klossová je zvěčněna jako Techno-vědkyně, Emily Ratajkowski je Spisovatelkou, Cara Delevingne Umělkyní, Bella Hadidová Vílou. Lila Mossová vstoupila do postavy Věštkyně, Adwoa Aboahová do Královny, Kaya Wilkinsová do Hudebnice. Do Vypravěčky se vpisuje Precious Lee, Ashley Grahamová se našla v Aktivistce, Adut Akechová se představuje jako Lovkyně snů, He Cong jako Žena – mudrc.

Charitativní aukce prestižních kalendářů Pirelli jsou s portálem iDNES.cz spojeny již od roku 1992. Dosavadních jednadvacet ročníků vyneslo celkem více než 4,7 milionu korun, které putovaly na konto Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Více informací k letošní aukci kalendáře Pirelli zájemci naleznou zde: https://www.idnes.cz/zpravy/aukce/pirelli2023